Način dela - Kamnosešvo Šergan , podjetje za predelavo kamna


Hiša BERNICA


 


Katalog izdelkov
nagrobni-spomeniki_120_120.jpg
granitne-stopnice_120_120.jpg
granitni-tlaki_120_120.jpg
kamnite-obloge_120_120.jpg
kopalniski-pulti_120_120.jpg
kuhinjski-pulti_120_120.jpg
okenske-police_120_120.jpg
kopalnice_120_120.jpg
spominki_120_120.jpg
darilni-program_120_120.jpg
 


 


Način dela
Vsak kamen, ki ga za vas obdelamo je enkratno darilo narave. Njegovo unikatnost le še povečujemo.
 
Osnovna surovina, ki jo uporabljamo je naravni kamen (granit in marmor) v obliki: - rezanih plošč debeline od 2 do 10 cm - ploščic debeline 1 cm

 Rezane plošče so osnova za vse nadaljnje postopke površinskih obdelav:

 Polirani granit in marmor sta primerna predvsem za vsakršno notranjo uporabo, kot so tlaki, stopnice, obloge, police, obloge kaminov in drugi gradbeni detajli. Zaradi obdelave imata sijoč, bleščeč izgled. V zunanji uporabi pa se pojavljata na fasadah, oblogah, okenskih policah in portalih objektov. Zaradi fine površinske obdelave sta priljubljena tudi za spomenike, vodomete in druge masivne elemente.

 Rezani granit se uporablja za zunanje tlake – grobo odrezana plošča preprečuje zdrse, kar je še posebej pomembno zimskem času. Rezane plošče lahko še dodatno površinsko obdelamo. V glavnem ločimo dva tipa površinskih obdelav: - gladke površine (žagane, peskane, brušene in polirane) - ravne rustične površine (sekane, špicane, štokane in brazdane); štokanje in špičenje dosegamo s posebnimi pnevmatskimi ali ročnimi kladivi

 Fino brušeni granit se je uporaben tako navzven kot navznoter, v večini primerov pa se uporablja za zunanje površine, predvsem stopnišča. Fino brušenje, kot zadnja stopnja pred poliranjem povzroči, da se granit ne sveti, na otip in pogled pa se le malo razlikujejo od poliranega. Stopnje brušenja so lahko različno visoke, vendar se najpogosteje uporablja način finega brušenja, ki kamnu zgolj odvzame lesk.

 Žgani granit je zaradi grobe površinske obdelave izredno primeren za vsakršno zunanjo uporabo (tlaki, fasade, obloge, masivni elementi...) in manj v notranjosti prostorov. Groba struktura mu odvzame vtis urejenosti, površina pa je prijetna na otip.
Stroji za obdelavo kamna, ki jih uporabljamo: Enostavne oblike in ravne linije elementov izrezujemo z <b, zahtevnejše elemente z ločnimi in krožnimi deli, posnetimi, pol-okroglimi in okroglimi robovi, pa s stroji z diamantnim orodjem.Robove brusimo in poliramo na robilniku.


 

 
                               Copyright © Kamnoseštvo Šergan - Pravice pridržane. (2013)                                   Izdelovanje strani: TREF d.o.o.